Aşure Malzemeleri
2 su bardağına yakın buğday (1 parmak eksik ),
1 su bardağı kadar kuru fasulye,
1 su bardağı nohut,
2 su bardağı kuru kayısı,
1 bardağın yarısı kadar ( su bardağı ) sarı üzüm,
15 tane kuru incir,
Yarım çay bardağı kuş üzümü,
2 tane portakalın kabuğu (rendelenmiş),
3.5 su bardağı toz şeker,
Yarım su bardağı süt.
Süslemekte kullanmak İçin:
1 su bardağı civarı fındık,
15 tane ceviz,
1 adet nar,
Tarçın,
Antep fıstığı'da kullanılabilir
Aşure Yapılışı
1 gece önce buğday ile kuru fasulyeyi sıcak suda ıslatalım.
Nohudun içine tuz ilave ekleyip sıcak su ile ıslatalım.
Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşldıktan sonrasında,
Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika içinde haşlayalım. Tabi o sırada nohut'uda ayrı ayrı tencerelerde haşlayalım.
İncirleri küçük küçük doğrayarak suda haşlayalım ve suyunu iyice süzelim.
Kuş üzümlerinide 5 dakika kaynatıp, suyunu süzelim.
Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı su içerisinde şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmeyin)
Sarı üzümlerimizi 1 su bardağı su içerisinde şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmeyin)
Buğdayı bol suda yıkayarak suyunu süzüyoruz.
Buğday ile haşlanmış olan nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyun.
İçine 7 su bardağı suyu ilave edelim ve 30 dakika haşlayalım. (düdüklümüzün pişirme süresi farklı olabilir ona göre ayarlayın)
Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltalım.
Sonra tekrar 7 su bardağı su ekleyip edip 15 dakika civarı daha orta ateşte kaynatalım.
Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatalım.
Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri, suyu dahil kayısıları ilave edelim.
Aşurenin kaynama süresi 50 dakika olduğundan sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendeleyerek ilave edip karıştıralım.
Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ekleyerek ocaktan alalım.
Aşuremizi kaselere paylaştıralım.
Üzerlerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.
Not: Tarif'te 20 kase aşure çıkmaktadır.
0 Yorumlar :
Yorum Gönder